Groene thee

Groene thee begint bij het plukken van de jonge theeblaadjes van de Camelia sinensis sinensis. Over de verwerkingsmethode van groene thee kan niet slechts een verhaal worden verteld, want er zijn vele verschillende en het gebeurt vrijwel nergens hetzelfde. Hoe meer je leert en ziet over thee, hoe meer er weer te ontdekken valt.

Het productieproces van groene thee:

Na het plukken gaan de verse blaadjes naar de fabriek, waar ze worden gestoomd of gewokt om het oxidatieproces te stoppen, dat zou de groene blaadjes namelijk bruin kleuren. Om de sappen uit het blad vrij te laten komen voor een mooie smaak worden de blaadjes gerold, soms zelfs gevormd tot platte naaldjes of balletjes en dan gedroogd.

In China wordt vaak gekozen voor wokken. Dat gebeurt in grote wokken (tot 200°) met de hand boven een houtvuur of gasgestookte wokken. Hierdoor komt de notigheid van de thee naar boven en de geur van groene groenten.

In Japan worden de groene blaadjes vaker gestoomd in een stoomoven. Hierdoor krijgt de thee meer de smaak van spinazie, zeewier of umami (hartigheid).

Het vormen van de thee gebeurt om de theeblaadjes af te sluiten van zuurstof en de oppervlaktevergroting om de mooie smaken los te kunnen laten in water. Ook wordt de thee hierdoor een herkenbaar product.

Matcha

Matcha is groene thee uit Japan.

Matcha theeblaadjes kunnen van dezelfde plant komen als andere groene thee zoals Sencha en Bancha. Deze groeien in de volle zon. Door de laatste 4 weken voor de pluk matten over de thee te leggen reageert de theeplant hierop met het aanmaken van extra bladgroen. Dit versterkt de smaak en geeft meer zoetheid aan het blad. Tijdens de pluk worden alleen de mooiste theeblaadjes geplukt, hierna gestoomd en gedroogd. Bladribben en steeltjes worden verwijderd en het droge blad wordt tussen molenstenen vermalen tot poeder.

Matcha wordt gebruikt tijdens Chanoyu, de Japanse theeceremony. Dat gaat als volgt: het water van 60/70 graden wordt met het poeder vermengd en opgeklopt gedurende  maximaal 30 seconden om te voorkomen dat het bitter wordt. Het wordt een schuimige groene vloeistof. Het is een exclusieve drank. Hoe kostbaarder de Matcha poeder, hoe lobbiger de thee wordt en hoe milder, cremiger, voller en complexer van smaak.

Al onze Matcha’s worden Biologisch ingekocht.

Voor alle Matcha producten geldt een levertijd van 1,5 week. Door de beperkte houdbaarheid van deze prachtige theesooort willen we versheid optimaal garanderen.