FAQ


Hoe komt thee aan zijn prijs?

Waarom is thee zo kostbaar?

Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is. Om kwaliteitsthee te produceren is veel kennis nodig, de juiste weersomstandigheden en veel (hand)arbeid. Een grondige vakkennis is niet alleen vereist bij het plukken van de blaadjes maar ook bij het verbouwen en onderhouden van de theeplanten en bij de verwerking tot het uiteindelijke product.

Ook de prijzen in de producerende landen stijgen, met name in China. De loonkosten van de plukkers stijgen, de transportkosten stijgen, er is een grotere vraag naar kwaliteitsproducten en vooral levensmiddelen zijn onderhevig aan inflatie. Daarnaast is de bureaucratie tijd- en kostenrovend.

In onze webwinkel vind je verschillende kwaliteiten van de thee. Je kunt stellen dat hoe duurder de thee is, hoe arbeidsintensiever deze geproduceerd wordt en hoe hoger deze in kwaliteit is.

Waarom is thee met smaakjes niet zo duur?

Thee met smaakjes is minder duur omdat voor gearomatiseerde theesoorten geen kwaliteitsthee wordt gebruikt. De originele theesmaak wordt immers toch overheerst door de toegevoegde aroma’s.

Waarom zijn theezakjes dan zo goedkoop?

Thee in reguliere theezakjes komt uit theeproducerende landen waar het hele jaar door, vaak wel één keer per week, geplukt kan worden zoals Kenia, India, Indonesië en andere delen van Afrika. Door deze snelle groei mist deze thee de mooie complexe smaken die losse thee wel prijs geeft. Bij hoge kwaliteiten thee kan soms maar één keer per jaar worden geoogst.

Waarom losse thee?

Waarom zou je voor losse thee kiezen?

In vergelijking met theezakjes lijkt losse thee heel bewerkelijk, maar met een maatlepel en papieren zakjes of een theezeef, zet je in korte tijd een lekkere kop thee. (Bovendien heeft losse thee een functie:) thee heeft (namelijk) de ruimte nodig om zich te ontvouwen en al die mooie smaken los te laten. Daar krijgen ze in een theezakje geen kans voor. En als je je realiseert hoe thee wordt geproduceerd, dan zou het ook zonde zijn om deze in een theezakje te stoppen. Pas bij het drinken van losse thee ontdek je hoeveel verschillende smaken je kunt onderscheiden.

Is de thee uit theezakjes slecht?

Nee, zeker niet. De betere thee in theezakjes bestaat uit de kleinste deeltjes die overblijven na het sorteren van de thee, het dust. Deze thee ‘stof’ is van precies dezelfde kwaliteit als de mooie grote blaadjes die er als eerste uit worden gezeefd.

Heeft deze thee dezelfde smaak?

Grof gezegd heeft het dust van kwaliteitsthee dezelfde smaakkenmerken. Wat niet mogelijk is, is spelen met deze smaken. De infusie uit dust gaat zo snel, dat je maar één smaak over houdt. Uit het hele blad kun je veel verschillende smaken halen en veel laagjes herkennen. Met hele blaadjes kun je goed spelen met de watertemperatuur. Hierbij geldt in de regel: met heet water krijg je veel en alle smaken uit het blad, met water van een lagere temperatuur krijg je mooie smaken uit het blad en de minder mooie smaken blijven in het blad zitten. Zo kun je perfect je eigen smaak creëren.

En thee uit de supermarkt?

Thee die je in theezakjes in de supermarkt vindt, kent niet deze mooie kwaliteit. Ze worden gemaakt van de snelgroeiende theeplanten in grote theeproducerende landen zoals Kenia, andere delen van Afrika, India en Indonesië waar het alleen om hoeveelheid gaat en kwaliteit ondergeschikt is. Deze thee is niet het overblijfsel van de kwaliteitsthee maar wordt met opzet in kleine stukjes gehakt om een snelle extractie te krijgen. Deze thee kent dat ook geen gelaagdheid in haar smaak.

Waarom is onze thee (meestal) biologisch?

Wat is biologisch?

Biologisch kent de volgende definiëring: “Een product is biologisch als het is gecertificeerd volgens de geldende regelgeving. Certificeren kan alleen als het product (en de hele keten ervoor) onder controle staat. Skal certificeert alle biologische productie in Nederland”.

De meeste van onze theesoorten zijn biologisch. Om aan alle Skal voorwaarden te voldoen, zijn strenge regels opgesteld. Dat is goed. Omdat wij ingekochte theeverpakkingen open maken en de thee onder onze eigen naam verkopen, voldoen wij hier ook aan. Wij vinden het belangrijk dat je als consument of horecaondernemer weet waar je aan toe bent en daarom zijn wij vanaf 05-10-2015 Skal gecertificeerd! Ons bedrijfscertificaat is in te zien via www.skal.nl.

Zijn al onze theesoorten biologisch?

We geven bij elke theesoort in de webwinkel aan of deze biologisch is. Soms is biologisch echter niet mogelijk. Bijvoorbeeld sommige plantages zijn klein en staan dicht bij grotere theetuinen die niet biologisch zijn, waardoor er verstuiving van pesticiden is. Ook al doet de tuin zelf er alles aan om zo zuiver mogelijk te produceren, in zo’n geval krijgen ze toch niet het label biologisch.

Wij vinden bepaalde theesoorten zo de moeite waard, dat we ze, ook al zijn ze niet biologisch, jullie niet willen onthouden.

IJsthee

IJsthee maken is erg makkelijk en in een paar minuten klaar.

Wat heb je nodig:

  • een schenkkan met een halve kilo ijs
  • 1/2 liter water op de aangegeven temperatuur voor je thee of infusie
  • een Handy Brew Teamaker
  • de hoeveelheid thee (kruiden of vruchtenmelange) voor 1 liter

Maak de thee of infusie van de aangegeven hoeveelheid voor 1 liter (12-13 gram) in een halve liter water op de aangegeven temperatuur. Schenk deze na de trektijd in de ijskan en klaar is je ijsthee.

Om je ijsthee extra zomers te maken kun je er verse vruchten of kruiden aan toevoegen. Vind je gezoete ijsthee lekkerder, voeg dan wat honing of suikersiroop toe. Probeer bijvoorbeeld eens een schijfje citroen, sinaasappel, limoen of verse munt. Eetbare bloemen zien er ook prachtig uit.

Verschillende soorten die lekker zijn om ijsthee van te maken zijn:

  • Japan Sencha Second Grade (Nr 341)
  • Korea Yubi Cha Second Grade (Nr 362)
  • China Yunnan Hong Cha Bi Luo (Nr 604)
  • Granaatappel Munt (Nr 843)
  • Zuid-Afrika Groene Rooibos Limoen Gember (Nr 864)
  • Zuid-Afrika Rooibos Sinaasappel Pepermunt (Nr 862)

Bekijk hieronder de video van onze Tea Master Aliang, hoe hij van zwarte thee in een handomdraai ijsthee maakt.

Coldbrew

Wat is coldbrew?

Coldbrew is een manier van thee maken zonder warm water te gebruiken. Hierdoor komen cafeïne en bittere smaken (polyfenolen) vrijwel niet in je thee terecht doordat deze slecht oplossen in koud water. Maak hem ‘s avonds, dan geniet je de volgende dag van je koele thee.

Bekijk hieronder de video waarin onze Taiwanese Tea Master uitlegt hoe je een coldbrew ijsthee maakt.