Tea & Foodpairing made easy…

Alles wat je eet en proeft zal het volgende wat je proeft beïnvloeden…

We kunnen heel ingewikkeld doen over het kiezen van de perfecte thee bij een gerecht maar wanneer je deze tien eenvoudige stappen neemt gaat het je lukken.

  • Ken je theeën 

De eerste stap is misschien ook wel de leukste. Zonder verschillende theesoorten te kennen wordt het lastig om te weten welke thee bij een gerecht past. Wen je aan om bij iedere maaltijd die je nuttigt, thee te drinken 

Nu wordt het tijd om te gaan spelen. Bijvoorbeeld met:

  • Watertemperatuur

Bepaalde stofjes in thee lossen op in koud water terwijl andere een hoge watertemperatuur nodig hebben om vrij te komen.

Gelukkig is watertemperatuur niet de enige variabele waar je mee kunt spelen. Laten we er nog eens een onder de loep nemen.

  • Trektijd

Watertemperatuur en trektijd hebben bijna hetzelfde effect op smaak. Speel hier mee

  • Dosering

De hoeveelheid thee die je gebruikt kun je vergelijken met de volumeknop op de radio. Meer thee is meer smaak.

Met name wanneer je thee met voedsel gaat combineren is het van belang dat je de thee sterker zet dan normaal. Anders zal het zijn alsof je warm of koud water drinkt in plaats van thee.

  • Waterhardheid en zuurgraad

Tot een paar jaar geleden gingen de meeste theeliefhebbers ervan uit dat hoe zachter het water, hoe beter de thee zou zijn. Inmiddels zijn we er wel achter dat dit zo niet werkt. 

Veel aromaten hebben calcium nodig om vrij te kunnen komen. Ze blijven in water zonder calcium dus in het theeblad zitten en komen niet in je kopje terecht. 

  • Mondgevoel

Zuren en polyfenolen laten een drogend mondgevoel achter in je mond, terwijl suikers en vet juist een filmend gevoel achterlaten. 

De temperatuur van de thee heeft ook invloed op het mondgevoel.

  • Drinktemperatuur

Een unieke eigenschap van warme thee bij de maaltijd is dat veel aromaten in het voedsel versneld vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan een blokje kaas of stukje chocolade. Door de warme thee smelten de vetten in de kaas of de cacaoboter in de chocolade.

  • Smaakvolume

We hebben gezien dat je het smaakvolume van de thee kunt verhogen door meer thee te gebruiken en de andere parameters gelijk te houden.

Het is dan ook van groot belang om de smaakvolumes van thee met een gerecht op elkaar af te stemmen.

  • De grootte van het glas

Drink je kleine slokjes thee bij een gerechtje of is het juist belangrijk dat je voldoende kunt drinken? Over het algemeen geldt, hoe sterker de thee, hoe kleiner het kopje en omgekeerd

  • Verlengen van aroma’s 

Het verlengen van aroma’s in een gerecht door een thee te gebruiken die dezelfde aroma’s heeft. Bijvoorbeeld een notentaartje met een Long Jing of een Gyokuro bij sushi. 

  • Versterken of afzwakken

Je kunt bepaalde smaken benadrukken of juist afzwakken. Dit geldt ook voor het mondgevoel. 

Versterken:

  • Umami/zout versterkt zoet
  • Zoet versterkt umami/zout
  • Zuur versterkt umami/zout

In balans brengen:

  • Umami/zout balanceert bitter
  • Bitter balanceert umami/zout
  • Bitter balanceert zoet
  • Zoet balanceert bitter
  • Zoet balanceert zuur
  • Zoet balanceert spicy
  • Spicy balanceert zoet
  • Zuur balanceert spicy
  • Zuur balanceert bitter
  • Zoet balanceert astringent
  • Astringent balanceert vet
  • Zetmethode

De manier waarop we de thee zetten maar ook waarin we de thee zetten hebben een invloed op smaak.

Er is natuurlijk geen goed of fout. Het heeft wel een enorme invloed op de thee in je mok of kopje. 

  • Theesoorten

De thee die je in het aanrechtkastje hebt staan, is prima om mee te beginnen. Heb je geen thee dan kunnen de volgende tien theesoorten een mooi begin zijn:

Bai Mu Dan: Een witte thee waarbij de nieuwe uitloper met een blaadje geplukt is

Gele thee (Yellow Dragon): Een zoete, fruitige thee uit China

Sencha: Een groene thee uit Japan die rijk is aan umami

Houjicha: Een geroosterde Japanse thee

Mao Feng: Een groene thee uit China die mooie vegetale aroma’s heeft

Tie Guan Yin: Een bloemige en fruitige oolong uit China

Da Hong Pao: Een geroosterde oolong uit China

Golden Yunnan: Een zoete zwarte thee uit China

Assam: Een zwarte, moutig volle thee uit India

Cooked Pu Er: Een gefermenteerde thee uit China

Enthousiast? Je kunt hier meteen dit Tea & Foodpairing theepakket bestellen

Kom in beweging!

Begin simpel. Koop een paar theesoorten en proef deze bij je ontbijt, lunch diner en tussendoortje. Schrijf op wat lekker is en wat niet. Door het simpel te houden doe je het. Wanneer het teveel tijd kost dan blijft het meestal bij goede voornemens.

Dit is natuurlijk een hel sumiere samenvatting maar er is meer…..

Ik wil meer weten!

Lees via de onderstaande links wat je kunt doen om alle tips te finetunen en te leren hoe je dit met al deze tips in praktijk kunt oefenen!

In 10 stappen naar de perfecte Tea & Foodpairing

Leer in 5 dagen alles over Tea & Food Pairing

Link naar Instagram en Facebook Tea & Food Pairing