Hierdoor heb ik deze Thao as Fuck uitgezocht. Het is een thee die in smaakkenmerken veel op de Lao Banzhang lijkt. Dit is DE thee voor Pu Er die het kostbaarst is. (Noord oost Yunnan, in het Bulang gebergte in Xishuangbanna) Het dorp wordt vooral bewoont door de Hani: een van de verschillende etnische groepen die in Yunnan leven. Het is maar een klein gebied, ver van de bewoonde wereld, met slecht berijdbare wegen, waar geplukt kan worden. Daardoor is de opbrengst niet groot is zijn de prijzen hoog. De welvaart neemt in dat kleine gebied erg toe. Lao Banzhang is bekend om zijn bittere blad. De smaak dringt diep in je lichaam en blijft lang hangen. De bitterheid, milder in de thee, maakt de thee (soup in het Pinyin) harmonieus en goed in balans. De Tuhao as Fuck bevat Mao Cha (groene thee) uit 2008 en is geperst in 2015. De Mao Cha is een blend van verschillende blaadjes, ieder met zijn eigen karakter, waardoor de smaak van Lao Banzhang benaderd wordt. Er zit geen blad uit Lao Banzhang in. Deze thee wordt gekenmerkt door lichte bitters en een mooie zoetheid van gedroogde steenvruchten zoals perzik en abrikoos. Rond de zesde opgieten komen er tonen van salmiak en drop bij. De thee geeft een sterke Cha qi: een sterk innerlijk gevoel van energie. In China is dit belangrijk, hoe verder je de thee je lichaam in voelt trekken, hoe sterker de Cha qi. De nieuwe rijken worden de Tuhao genoemd, vol glitter en glamour, goud en tijgerprints, overdone. Ze kopen wat duur is, letten niet op kwaliteit. Met de prachtige thee, zorgvuldig gezocht voor deze cake, wordt zo een lange neus gemaakt naar de theeboeren die rijk worden aan de Lao Bankhang. De 2Hao as Fuck bevat geen theebladeren uit LaoBanzhang maar is met recht echte thee.

Hoe zet ik Pu Er?

image

De theepot

Het mooiste gereedschap om een Pu Er te maken is een Yixing theepotje. De blaadjes blijven mooi bij elkaar en de aroma’s krijgen de kans om zich prachtig te ontwikkelen als je kiest voor een klein potje met veel thee. (Dat kan ook heel mooi met een Gaiwan) Ik heb gekozen voor 5 gram thee in mijn theepotje van 150ml. Hij is gemaakt van klei en geglazuurd met Green Ruyao waardoor hij een matte look krijgt. Naar mate deze pot vaker gebruikt wordt, zal het glazuur gaan barsten waardoor de thee in de barstjes trekt en een prachtige kleurschakering geeft. Theepotjes voor Pu Er kun je eigenlijk niet door elkaar gebruiken. De meeste theepotjes zijn niet geglazuurd, waardoor de smaak van de thee doordringt in de klei. Dat maakt de thee nog mooier maar je kunt je voorstellen dat je geen mengeling van smaken wilt door bv een Raw Pu Er in een potje te zetten waar je een Cooked Pu er mee hebt gemaakt. of misschien een delicate oolong..

Thee kopjes

Wat voor kopjes gebruik je nou bij een Pu Er? Je kunt natuurlijk elk theekopje gebruiken. Pu Er is een thee met sterke smaakkenmerken en per infusie heb je door het kleine potje niet veel thee om rond te delen. Een klein cupje is daardoor het meest geschikt. Heel mooi is het setje van de sniffing cup en de drinking cup. Je schenkt de thee in de hoge sniffing cup en plaatst het drinkkopje er op de kop bovenop. Nu draai je het setje om en haalt voorzichtig de sniffing cup eraf door deze schuin omhoog te trekken. Deze rol je voorzichtig tussen je 2 handen heen en weer en ruikt eraan. Alle mooie aroma’s die zich in de thee bevinden ruik je heel mooi in dit warme kopje!

Hoe giet ik Pu Er op?

Zet een theepot klaar met kokend zacht water. Neem 5 gram thee voor een 150ml theepotje, naar wens kun je altijd meer of minder doseren. Kies niet alleen de mooiste blaadjes maar ook wat kleinere stukjes die gebroken zijn door het steken met je Pu Er mes. Je krijgt daardoor een mooie balans in je thee. Bij de eerste opgieting was je de thee. Hiermee spoel je stof weg en geef je de blaadjes de kans om al wat te ontwikkelen, open te gaan. Dit is opgieten en meteen afgieten, deze drink je niet op! In China geef je de eerste infusie aan je vijand, de tweede aan je man/vrouw en de derde aan je beste vriend. De 2de infusie 5 seconden, 3de infusie 8 sec, 4de infusie 10 sec, 5de infusie 20 sec, 6de infusie 25 sec, 7de infusie 30sec, 8ste infusie 35 sec enz. De thee is op als er voor jou geen mooie smaken meer in zitten. De thee ontwikkelt zich als een toverbal. Eerst is hij bitter en heftig, de bitters overheersen. Bij de 6de infusie worden de bitters minder en gaat de volle zoete smaak overheersen. Als je aandachtig proeft, komen tonen van perzik, abrikoos drop en salmiak naar boven. Het is dus geen thee die je eventjes drinkt, hier moet je voor gaan zitten! De zetmethode met het kleine potje en de kleine kopjes van sniffing cup en drinking cup heet dan ook Gong Fu Cha, thee zetten met aandacht!