Taiwan heeft zijn eigen inheemse, wilde theebomen. Deze staan bekend als Shan Cha (bergthee)
Shan Cha als thee werd pas in in de Chinese geschriften genoemd vanaf de 17de eeuw. De kenmerken van de bomen liggen het dichtst bij de Assamica variëteit met grote bladeren.
De boom verspreidt zich door ondergrondse wortels waardoor er nieuwe scheuten op onvoorziene plaatsen ontstaan. De boom geeft de voorkeur aan een wild, bergachtig gebied, op hoogtes tussen 1000 en 1500 meter.
Er zijn 4 gebieden in Taiwan waar deze boom beschermd wordt als vaderplant voor deze unieke thee. Uit deze unieke soort is bijvoorbeeld de Hong Yu (Red Jade) zwarte thee ontwikkeld. Met name door deze variëteit is zwarte thee weer gaan opleven in Taiwan.
De blaadjes die voor deze thee geplukt zijn, komen allemaal uit de buurt van Yu Chi. In het plukseizoen van eind juni en juli, wordt er door de bergen gezworven met de locale, inheemse bevolking om deze wilde theebladeren te plukken. Deze thee is, net als Oriëntal Beauty en Gui Fei, aangebeten door insecten. Hierdoor ontstaat het mooie, kenmerkende honing aroma.
Deze thee is makkelijk te drinken. Hij is subtiel, zacht en soepel maar met een eigen, unieke smaak. Ook als cold brew erg lekker!
- Herkomst: Centraal Taiwan
- Regio: Yu-chi Township, Lin Family Estate
- Hoogte: 800-1200m
- Cultivar: Wild indigenous Taiwan tea strain
- Oxidatie: 90%-100% geoxideerd
- Oogstperiode: Zomerpluk
- Infusie: Oranje
- Aroma: geroosterd brood, boter, bloemig (wilde roos)
- Smaak: Gebakken koekjes, fruit (wilde perzik)
- Body: Vol
- Gradatie: High End
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Nee, atuurlijke landbouw
Gaiwan of Yixing pot: 7 gram | 110 ml zacht water | 90-100℃ | korte trektijd 30 sec-1 min
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.