Da Hong Pao: „Big Red Robe Tea”
Da Hong Pao is één van de bekendste 4 theesoorten uit de Wuyi bergen in de Chinese provincie Fujian. Da Hong Pao is veruit de meest populaire.
Bij de producent van deze thee, Cindy Chen, kun je zelf aangeven hoe vaak je de thee geroosterd wilt hebben. Deze is 3x geroosterd, een medium roast waardoor je meer laagjes proeft dan in een heavy roast.
Deze thee is geblend met 5 prachtige variëteiten Rocktea. Een goede blend vergt goed vakmanschap om de beste rock tea variëteiten bij elkaar te zoeken. Alle thee is geplukt in de lente van 2020. Verschillende variëteiten met verschillende eigenschappen worden geblend. Zo hebben de Zheng yan Rougui and Shuixian een volle body. Dangui and Huang Meigui staan bekend om hun prachtige aroma.
Er is vrijwel geen pure Da Hong Pao op de markt omdat deze maar op kleine schaal geproduceerd kan worden. Wil je de pure vorm Da Hong Pao, de kloon van de moeder plant, kies dan voor de Qi Dan.
Deze thee smaakt erg lekker uit een Gaiwan en is keer op keer opnieuw op te schenken. Elke keer ontdek je weer nieuwe laagjes/smaakjes, zoals bij het pellen van een ui.
Volgens de legende was de vrouw van de kiezer in de Ming Dynastie ziek van heimwee naar haar geboortegrond in de Wuyi Mountains. De keizer hield zielsveel van zijn vrouw en hij haalde elke arts uit de wijde omgeving in huis om erachter te komen wat zijn vrouw nodig zou hebben en haar beter zou kunnen maken. Geen enkele arts had het juiste medicijn…. Er kwam een eenvoudige boer die op een steenworp afstand leefde van de geboorteplaats van de keizerin. Hij mediteerde en op een nacht droomde hij van een godin die bij hem kwam en hem een knoestige struik liet zien die groeide op een steile rotsachtige klif. De dappere boer beklom de rots en haalde de blaadjes. Hij nam het risico er thee van te maken maar zodra de keizerin een paar slokjes van deze thee had gedronken en de geur haar deed herinneren aan thuis, knapte ze snel op. De keizer was zo blij en dankbaar dat hij de boer al zijn keizerlijke rode gewaden gaf om hem te eren. Als reactie daarop noemde de boer deze thee Big Red Robe. Jaarlijks plukte hij deze rode mantelthee voor de keizerin om haar aan thuis te herinneren.
- Herkomst: China
- Regio: Wuyishan, Provincie Fujian
- Oogstperiode: Voorjaar, mei 2022
- Geroosterd op: 18-06, 20-07 en 18-08 (medium roast)
- Cultivar: Rougui, Shuixian, Dan Gui, Meizhan, & Huang Meigui
- Infusie: Goud bruin
- Aroma: Orchidee, roos, kersen, sandelhout en kaneel
- Smaak: Zacht, zoet, mineralig, geroosterd aroma
- Gradatie: High End
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Nee, komt uit een gebied waar geen bodemverbeteraars nodig zijn en pesticiden niet worden gebruikt
Recept: 6 gram | 500 ml zacht water | 95℃ | 2 minuten
Gaiwan: 5 gram | 110ml | 95℃ | wassen, 20 sec, 20 sec, 25 sec, 30 sec
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.