Da Hong Pao: „Big Red Robe Tea”
In 2002 betaalde een rijke koper 180.000 yuan – bijna 25.000 euro voor 20 gram van China’s legendarische Da Hong Pao. Zelfs in een cultuur die het drinken van thee al zo’n 1500 jaar als een kunstvorm beschouwt (en een systeem van theeclassificatie heeft waardoor Franse wijn er eenvoudig uitziet), was de prijs verbazingwekkend!
Originele Da Hong Pao kost niet alleen zijn gewicht in goud – het kost meer dan 30 keer zijn gewicht in goud: bijna 1200 euro voor een enkele gram, of meer dan 880 euro voor een pot. Het is een van de duurste theesoorten ter wereld…
Da Hong Pao is één van de bekendste 4 theesoorten uit de Wuyi bergen in de Chinese provincie Fujian. Da Hong Pao is veruit de meest populaire.
Bij de producent van deze thee, Cindy Chen, kun je zelf aangeven hoe vaak je de thee geroosterd wilt hebben. Deze is 4x geroosterd, een heavy roast waardoor de zoetheid steeds meer naar boven komt. De 4de roostering is geweest in januari 2020
Deze thee is de pure cultivar Quidan, niet geblend met andere (goedkopere) variëteiten. De zes moederstruiken groeien tussen de rotsen en zijn beschermd sinds 2007, dit is een kloon van deze moederplant.
Deze thee smaakt erg lekker uit een Gaiwan en is keer op keer opnieuw op te schenken. Elke keer ontdek je weer nieuwe laagjes/smaakjes, zoals bij het pellen van een ui.
Volgens de legende was de vrouw van de kiezer in de Ming Dynastie ziek van heimwee naar haar geboortegrond in de Wuyi Mountains. De keizer hield zielsveel van zijn vrouw en hij haalde elke arts uit de wijde omgeving in huis om erachter te komen wat zijn vrouw nodig zou hebben en haar beter zou kunnen maken. Geen enkele arts had het juiste medicijn…. Er kwam een eenvoudige boer die op een steenworp afstand leefde van de geboorteplaats van de keizerin. Hij mediteerde en op een nacht droomde hij van een godin die bij hem kwam en hem een knoestige struik liet zien die groeide op een steile rotsachtige klif. De dappere boer beklom de rots en haalde de blaadjes. Hij nam het risico er thee van te maken maar zodra de keizerin een paar slokjes van deze thee had gedronken en de geur haar deed herinneren aan thuis, knapte ze snel op. De keizer was zo blij en dankbaar dat hij de boer al zijn keizerlijke rode gewaden gaf om hem te eren. Als reactie daarop noemde de boer deze thee Big Red Robe. Jaarlijks plukte hij deze rode mantelthee voor de keizerin om haar aan thuis te herinneren.
- Herkomst: China
- Regio: Wuyishan, Provincie Fujian
- Oogstperiode: Voorjaar, mei 2019, afgerond in januari 2020
- Cultivar: Quidan (stek van de Da Hong Pao moeder boom, 2de generatie)
- Infusie: Goud bruin
- Aroma: Orchidee, roos, kersen, sandelhout en kaneel
- Smaak: Zacht, zoet, mineralig, geroosterd aroma
- Gradatie: First Grade
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Nee, komt uit een gebied waar geen bodemverbeteraars nodig zijn en pesticiden niet worden gebruikt
Recept: 6 gram | 500 ml zacht water | 95℃ | 2 minuten
Gaiwan: 5 gram | 110ml | 95℃ | wassen, 20 sec, 20 sec, 25 sec, 30 sec
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.