Typische platte naaldjes met een frisgroene kleur
Sencha is Japanse groene thee. Tachtig procent van alle, in Japan gedronken, thee is Sencha. Het woord betekent letterlijk gewelde thee. Dat verwijst naar de methode waarop de thee gemaakt wordt van de droge blaadjes, ze trekken in water. Sencha is de tweede pluk. De eerste pluk heet Sincha of Ichibancha en wordt vroeg in de lente geplukt. De geplukte baadjes worden 15 tot 20 seconden gestoomd om het oxidatie proces te voorkomen. De blaadjes worden dan gerold en gevormd tot de typische platte naaldjes.Hierna worden de blaadjes gesorteerd en verdeeld in verschillende kwaliteitsklassen. Sencha is een harmonieuze mix van zoet en bitter.
De kunst van deze mooie balans ligt in de zettechniek. Laat de blaadjes niet langer dan 2 minuten trekken. Laat de blaadjes in de theepot met rust, dan komen er minder bitters vrij. De zetmethode voor een Kyusu, kleine Japanse theepot, is anders. Warm de pot voor met heet water, gebruik 6-8 gram thee. Schenk hier ongeveer 170 ml water op en laat 90 seconden trekken. Niet roeren! Schenk de blaadjes nog een tweede en derde keer op. Je kunt dan water van 80-90℃ gebruiken en de trektijd verkorten tot 45-60 seconden. Schenk de kopjes niet meteen helemaal vol, maar verdeel steeds kleine beetjes in de kopjes. Zo krijgt iedereen thee van dezelfde sterkte en dezelfde smaak.
- Herkomst: Japan
- Regio: Kioto, Uji
- Oogstperiode: 3 keer per jaar van mei tot september
- Cultivar: Yabukita
- Kenmerk: Typische platte naaldjes met een frisgroene kleur
- infusie: Licht geel
- Smaak: Plantaardig, grassig, zeewier
- Gradatie: Second Grade
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Ja
Recept:
Westers:11 gram (4 maatschepjes) | 1 liter zacht water | 80℃ | 2 minuten
Kyusu: 7 gram | 200ml zacht water | 80℃ | 45 sec
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.