Blauw, blauw, blauw…..
Deze donkerblauwe bloemen zijn de kleur voor deze zomer!
Deze klimplant uit Thailand draagt ook de namen: Blauwe Kittelbloem, Vlindererwt bloem, Shanka Pushi, Bleuchai of Asian pigeon wings. Daar gebruikt als natuurlijke kleurstof in rijst, thee, fruitsap of cocktail. Dat kunnen wij ook! Kleur er je lichte thee mee, gebruik hem in een mocktail of maak een blauwe suikersiroop om ijsthee te zoeten! Of rijst, noodles… de mogelijkheden zijn eindeloos
Als deze blauwe kleur in aanraking komt met zuur, kleurt hij paars/roze! Deze bloem is van nature rijk aan het anti-oxidant proanthocyanidine
Suikersiroop: 100 ml water, 100 gram suiker verwarmen en evenlaten doorkoken. Voeg een paar bloemen toe voor de blauwe kleur
Een bloem kan uit 1, 3 en 5 lagen bestaan en is na twee dagen uitgebloeid, waarna deze een peul gaat vormen. De bloemen bevatten een kleurstof, het anthocyaan pigment. Een wateroplosbaar pigment wat bij een Ph verandering van basisch blauw (bv water) naar zuur (bv citroen) roze gaat!
Op de familie kwekerij worden dagelijks in de vroege ochtend de rijpe bloemetjes (hand) geplukt en vervolgens worden deze op gaasrekken in een tunnelkas in 3 – 4 dagen gedroogd. (de tunnelkasten zijn afgesloten zodat er geen ongedierte het droog process kan verstoren).
- Herkomst: Thailand: Nakhon Ratchasima
- Cultivar: Clitoria ternatea
- Infusie: Blauw in een basische vloeistof en roze in een zure vloeistof
- Aroma: Mild
- Smaak: Aards, bos, zwarte thee
- Cafeïnehoudend: Nee
- Biologisch: Nee
Recept: 3-4 bloemen | 200ml zacht water | 100℃ | 10-15 minuten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.