Thee uit heilige bomen op grote hoogte..
Deze thee groeit tussen de 1200 en 2500 meter tussen rijst, varens, palmbomen en orchideeën. De wortels kruipen diep in de vruchtbare aarde en de blaadjes groeien in de schone berglucht. Dit is een thee, geproduceerd zonder meststoffen of pesticiden. Traditioneel worden deze ‘voorouderbomen’ beschouwd als heilige bomen.
Op deze manier konden de H’Mong en Z’Dao de thee voor de winter bewaren De thee kent ook geen houdbaarheid datum. Hoe ouder de thee wordt, hoe meer micro organismen zich ontwikkelen in de vorm van schimmels en bacteriën waardoor deze thee onder deze ethnische minderheden ook als medicinale thee wordt beschouwd.
Deze thee wordt door traditionele productie methoden gemaakt, waarbij een handgerolde groene thee wordt geroosterd op een hout gestookte plaat. Deze thee wordt in holle bamboe stengels geperst en boven een houtvuur gerookt. Hierin gaat de thee (door afwezigheid van zuurstof) fermenteren. Dit proces komt alleen goed op gang als er geen chemicaliën in de thee aanwezig zijn die de ontwikkeling van micro organismen voorkomen.
De bossen staan onder bescherming van de staat waardoor het eeuwenoude bos behouden kan blijven en nog kan ontwikkelen. Op dit moment zijn 645 families van theeplukkers/ producenten, de meeste Dao’s biologisch gecertificeerd.
Dit gebied staat bekend om zijn post gefermenteerde thee. Het wordt hier Pho Nhi thee genoemd, dat betekent post gefermenteerd. Het is samengesteld uit de oude Shan Snow thee. De fermentatie gaat het meest natuurlijk met thee waar geen pesticiden en andere chemicaliën in zitten. Deze verhinderen de ontwikkeling van natuurlijke micro organismen.
Niemand kent de precieze productie techniek van de Vietnamese post gefermenteerde thee, behalve de locale bevolking. Zij delen de grens van Yunnan (Pu Er) De oorspronkelijke stad van waaruit Pu Er verhandeld mocht worden.
De producent noemt dit een Pu Er maar deze benaming mag buiten Yunnan, China, niet worden gebruikt omdat het een beschermde naam voor post gefermenteerde thee uit dit gebied is. Op de site noem ik het daarom een Pho Nhi, de naam die ze zelf gebruiken voor post gefermenteerde thee.
Deze thee wordt geproduceerd en verkocht om verantwoorde bedrijfsvoering te promoten, biodiversiteit te behouden, gemeenschappen te ondersteunen met respect voor hun ecologisch erfgoed en het bewaren van de rijkdom aan cultuur van de etnische minderheden Dao en Hmong
Deze thee wordt per bamboestick verkocht
Lees hier mijn blog over Vietnam thee
- Herkomst: Noord Vietnam, Cao Bo
- Regio: Ha Giang
- Hoogte: 1200-2500m
- Oogstperiode: April 2020
- Pluk: 1-2 blaadjes
- Infusie: Donker bruin
- Geur: Zacht, aards
- Smaak: Zacht, mild
- Body: Vol
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Nee
Recept: 6 gram | 120ml zacht water | 100℃ | 15-30sec trektijd
Westerse methode: 12 gram | 1 liter zacht water | 100℃ | 2 minuten trektijd
Zelf noemen ze deze thee Pu Er maar dit is een beschermde naam voor thee die in Yunnan wordt geplukt. Hierdoor heb ik voor de Vietnamese naam voor Post gefermenteerde thee uit andere streken en landen gekozen, Phu Nhi.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.