Thee van 10 jaar oud!
Gerijpte thee is een zachte drank, echt anders dan de verse thee waarmee we bekend zijn. Het verouderingsproces transformeert de frisheid van verse thee naar de karakteristieke zachtheid van oude thee.
Om gerijpte thee te produceren, houdt de theemaster toezicht op alle verwerkingsfasen. De oogsttijd is zodanig gekozen dat de bladeren niet te oud en niet te zacht zijn, maar met de juiste zuurtegraad. De bladeren worden volgens dezelfde methode als andere oolongs in een bal gerold en worden goed geroosterd om overtollig vocht te verwijderen, langer dan normaal.
Na het roosteren wordt de thee verpakt in grote aardewerk potten die geglazuurd of niet geglazuurd kunnen zijn. Als de pot niet is geglazuurd, moet deze onderin een laag houtskool hebben om vocht te absorberen.
De potten zijn tot de rand gevuld met thee, die bedekt is met een zwaar papier om vocht te absorberen. Dit papier is hetzelfde dat wordt gebruikt voor traditionele Chinese kalligrafie.
De potten hebben goed sluitende deksels, maar ze zijn niet geseald. De potten moeten worden opgeslagen in een koele, droge ruimte met een constante temperatuur. In het verleden werden de potten in de grond begraven, maar dit kan de thee vochtig maken, dus wordt niet meer gedaan.
De thee wordt om de 2 of 3 jaar bekeken en als de teamaster beslist, wordt hij opnieuw geroosterd om overtollig vocht te verwijderen.
Een gerijpte oolong mag zo heten na rijpen van 3 jaar of langer. Als de thee 10-20 gerijpt heeft, noemen we dit het ‘gouden midden’ van de gerijpte oolong. Oude oolong theeën zijn bijzonder rijk aan antioxidanten (polyfenolen) en hebben een lager cafeïne gehalte dan de verse theeën (omdat de meermaals geroosterd zijn)
Voor het beste resultaat moet gerijpte thee worden gezet worden in een peervormige oolong theepot – rond gevormd met een smalle bovenkant. Gebruik iets meer theebladeren dan bij het zetten van verse oolong en gebruik een hoge watertemperatuur – 100℃. De zettijd moet iets langer zijn dan bij verse bladeren. Je wilt een infusie kleur van donkerrood, maar als de thee te lang wordt gezet, is deze gewoon donker zonder de roodachtige tint.
- Herkomst: Taiwan
- Regio: Lishan
- Hoogte: 1800 meter
- Cultivar: Tie Guan Yin (China, Fujian)
- Oogstperiode: Voorjaar
- Infusie: Koperkleurig
- Aroma: Zacht, zoet
- Smaak: Rijp fruit
- Body: Vol
- Gradatie: High End
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Nee, voor agen worden alleen theebladeren gebruikt die niet met pesticiden zijn bespoten
Westers: 6 gram | 500 ml zacht water | 95℃ | 2-5 minuten
Gaiwan: 5 gram | 110ml | 95℃ | wassen, 45 sec, 45 sec, 60 sec, 60 sec, 45sec, 45 sec…… Kan tot 20x opgeschonken worden!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.