Deze thee kent 5 verschillende kleuren blaadjes, witte buds en is voor 60-70% geoxideerd.
Andere namen voor deze Formosa Bai Hao zijn ook wel: Dong Fang Mei Ren of Oriental Beauty. Bai Hao’s worden vroeg in de zomer geplukt, een maand later dan de andere oolongs in de regio. Hierdoor scheuren de blaadjes minimaal, en krijgen insecten de kans om de blaadjes aan te vreten. Deze insecten heten Jacobiasca Formosana. Ze zijn ongeveer 3mm lang en geelgroen van kleur met doorzichtige vleugels. Ze lijken wat op een sprinkhaan. Als reactie van de plant gaan er extra voedingsstoffen naar de blaadjes om ze te herstellen. Deze stof heet Monoterpene diolenhotrienol en geeft deze thee haar bijzondere aroma. Op het moment dat de blaadjes geplukt worden bevatten ze hierdoor ook extra smaak. De blaadjes krijgen de kans te oxideren en worden daarna gevuurd om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen.
Bai Hao (White tip) oolong is handgeplukt met de bud en twee blaadjes. Hij wordt geprezen om de mooie amber kleur en zijn mooie zachte smaak. Deze thee wordt ook wel de vijf kleuren thee genoemd. Het is een mix van donkergroen, verschillende kleuren bruin en de lichte buds. Deze Noord Taiwanese Oolong is voor 60-70% geoxideerd en heeft 5 verschillende kleuren bruin in zich. Als smaak laat hij zich kenmerken door tonen van hout en gedroogde pruimen. Deze mooie kwaliteit is makkelijk vaker op te schenken en laat dan steeds nieuwe kanten van zichzelf zien.
Een leuk verhaal doet de ronde over een theeboer in Beipu ontdekte dat er kleine, op sprinkhanen lijkende insecten zijn theeblaadjes aanvraten. In plaats van het doden van de beestjes, besloot hij om de thee te bewerken. Hij nam de thee mee naar een theehandelaar om te laten proeven. Deze vond de thee zo lekker dat hij de dubbele prijs betaalde! Terug in zijn dorp schepte hij op over zijn succes. Omdat de buren vonden dat hij nogal overdreef werd de thee Deng Fencha genoemd. Opscheppersthee.
Let op, dit is een second grade, daar is de prijs ook op gebaseerd
- Herkomst: Taiwan
- Regio: Pinglin, Taipe
- Oogstperiode: Zomer
- Cultivar: Ching Shin Da Pang
- Gradatie: Second Grade
- Infusie: Honing, goud
- Smaak: Hout, warm, zoet en vrijwel niet astringent
- Caffeïnehoudend: Ja
- Biologisch ingekocht: Nee
Recept | 12 gram (6 maatschepjes) | 1 liter zacht water | 95℃ | 2-3 minuten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.