Thee van 10 jaar oud!
Gerijpte thee is een zachte drank, echt anders dan de verse thee waarmee we bekend zijn. Het verouderingsproces transformeert de frisheid van verse thee naar de karakteristieke zachtheid van oude thee.
Om gerijpte thee te produceren, houdt de theemaster toezicht op alle verwerkingsfasen. De oogsttijd is zodanig gekozen dat de bladeren niet te oud en niet te zacht zijn, maar met de juiste zuurtegraad. De bladeren worden volgens dezelfde methode als andere Taiwan oolongs in een bal gerold en worden geroosterd om overtollig vocht te verwijderen.
Na het roosteren worden de bladeren verpakt in grote aardewerk potten die geglazuurd of niet geglazuurd kunnen zijn. Als de pot niet is geglazuurd, moet deze onderin een laag houtskool hebben om vocht te absorberen.
De potten zijn tot de rand gevuld met thee, die bedekt is met een zwaar papier om vocht te absorberen. Dit papier is hetzelfde dat wordt gebruikt voor traditionele Chinese kalligrafie.
De potten hebben goed sluitende deksels, maar ze zijn niet geseald. De potten moeten worden opgeslagen in een koele, droge ruimte met een constante temperatuur. In het verleden werden de potten in de grond begraven, maar dit kan de thee vochtig maken, dus wordt niet meer gedaan.
De thee wordt om de 2 of 3 jaar bekeken en als de teamaster beslist, wordt hij opnieuw geroosterd om overtollig vocht te verwijderen.
Nadat de thee 3 jaar heeft gerijpt, heeft het zijn frisse smaak verloren en begint het de zachtheid te verwerven die kenmerkend is voor gerijpte thee. Van 5 tot 10 jaar verandert de kleur van de bladeren van groen naar bruin en krijgt de infusie een roodachtige tint.
Voor het beste resultaat moet gerijpte thee worden gezet worden in een peervormige oolong theepot – rond gevormd met een smalle bovenkant. Gebruik iets meer theebladeren dan bij het zetten van verse oolong en gebruik een hoge watertemperatuur – ongeveer 95℃. De zettijd moet iets langer zijn dan bij verse bladeren. Je wilt een infusie kleur van donkerrood, maar als de thee te lang wordt gezet, is deze gewoon donker zonder de roodachtige tint.
- Herkomst: China
- Regio: Wuyishan, Provincie Fujian
- Hoogte: 800-1000m
- Oogstperiode: Voorjaar, mei
- Cultivar: Qing Xing
- Infusie: Goud bruin
- Smaak: Zacht, zoet, mineralig, licht geroosterd bloemig aroma
- Gradatie: Premium
- Cafeïnehoudend: Ja
- Biologisch: Nee
Westers: 6 gram | 500 ml zacht water | 95℃ | 2-5 minuten
Gaiwan: 5 gram | 110ml | 95℃ | wassen, 45 sec, 45 sec, 60 sec, 60 sec, 45sec, 45 sec…… Kan tot 20x opgeschonken worden!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.