Deze Gyokuro kenmerkt zich door een diepgroen fascinerend glanzend blad
Gyokuro betekent “Jade dauw” Het is de hoogste gradatie thee die er verbouwd wordt in Japan. Er is maar 1 oogst per jaar. Deze Gyokuro is begin April geoogst. Als de nieuwe uitlopertjes (buds) verschijnen, wordt er een schaduwgordijn over de thee gespannen voor ongeveer 10-14 dagen. Hierna worden de theeplanten van deze thee nog donkerder overschaduwd voor ongeveer 3 weken Hierbij wordt zonlicht tot 95% weggenomen. Dit hele proces duurt totaal ongeveer 21 dagen. Bij het overschaduwen reageert de theeplant door extra chlorophyl aan te maken, dus meer theanines en minder astringentie. Dit geeft meer zoetheid. De buds worden voorzichtig met de hand geplukt om te verzekeren dat ze allemaal verwijderd worden. De theeboeren behandelen hun thee met grote zorg. Gyokuro wordt beschouwd als een van de meest smaakvolle theesoorten ter wereld.
Verschillende theefanaten in Japan geloven dat Gyokuro nog beter tot zijn recht komt als deze een paar maanden de gelegenheid krijgt om te rijpen, voordat hij gedronken wordt. De geur van de diepgroene blaadjes doet denken aan boter en groene groentes terwijl de thee geurt naar bouillon, mais en nootjes. Deze thee is complex zonder bitters en astringiteit.
De Yabukita cultivar werd in 1908 ontdekt door Hikosaburō (杉山彦三郎). Pas 12 jaar na zijn dood (in 1953) werd deze cultivar geregistreerd als cultivar no 6. Deze cultivar kan goed tegen koud weer, maakt makkelijk wortels en produceert een goede hoeveelheid blaadjes. Het is een cultivar die makkelijk in veel verschillende klimaten en grondsoorten groeit. De mooiste bijkomstigheid is de mooie smaak en het sterke aroma!
Maak deze thee ook eens in een Kyusu of kleine theepot. De zetmethode voor een Kyusu, kleine Japanse theepot, is anders: Warm de pot voor met heet water, gebruik 6-8 gram thee. Schenk hier ongeveer 170-200 ml water op van 50-60℃ en laat 45-60 seconden trekken. Niet roeren! Schenk de blaadjes nog een tweede en derde keer op. Je kunt dan water van 70-80℃ gebruiken een de trektijd nemen tot 30-45 seconden. De gemiddelde dosering Gyokuro/ water is 1 gram op 30 ml
Schenk de kopjes niet meteen helemaal vol, maar verdeel steeds kleine beetjes in de kopjes. Zo krijgt iedereen thee van dezelfde sterkte en dezelfde smaak.
- Herkomst: Japan
- Regio: Yame
- Hoogte: 1080m
- Oogstperiode: Midden April
- Cultivar: Yabukita
- Infusie: Geel, groen
- Smaak: Zacht, vol, umami, zijde achtig en rond mondgevoel
- Cafeïne houdend: Ja
- Biologisch: Nee
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.