Zwarte thee

Hou jij (ook) niet van zwarte thee?

Ik ook niet! (dacht ik)
Totdat ik andere zwarte thee ging drinken en nu is het mijn lievelings thee en drink ik het dagelijks.

Vaak kennen we zwarte thee allleen uit theezakjes. Daar is niks mis mee, maar als je het niet lekker vindt, te sterk of te wrang (bitter) dan is er nog een hele wereld te winnen!

Thee voor theezakjes wordt hier speciaal voor gemaakt. Dat is geen afval en het wordt ook niet als stof van de vloer geveegd. Het wordt alleen door machines (of zeven) zo fijn gewreven dat het in ons theekopje een hele snelle extractie geeft omdat we geen zin hebben om 2 minuten op een mooiere thee te wachten.

Theezakjes thee (zwart) is vaak een blend van verschillende theelanden. Afrika thee voor zijn mooie oranje kleur, Sri Lanka thee voor de vulling en India (Assam) thee voor zijn volheid en kracht. Deze thee is tenslotte gemaakt om sterk te drinken en er lekker melk en/ of suiker aan toe te voegen.

De eerste stap in een mildere, wat zachtere thee is je theezakje zwarte thee niet met kokend water op te schenken maar eerst een bodempje koud water in je kop (of je water 2 minuten af te laten koelen), dan je theewater inschenken en dan pas je theezakje erin laten zakken. Laat hem eens even rustig hangen in plaats van heen en weer te hengelen.

Kies je voor losse thee, dan kun je kiezen voor thee die niet geblend is. Je kiest dan voor een theeland met zijn specifieke thee smaak (eigenschappen) en zelfs voor een theetuin waar ze de thee maken die jij het lekkerst vindt.

Welke smaak zwarte thee komt er uit welk land vraag je je dan af?
Dat zet ik voor je op een rijtje:
In grote lijnen zijn er 2 hoofd-soorten thee. Camelia Sinensis Sinensis en Camelia Sinensis Assamica.

De eerste vind zijn roots in China en kenmerkt zich als een milde, zachte, zoete, bloemige thee. De teamaker geeft aan elke thee zijn eigen signature.

De Assamica variant, daarentegen, kenmerkt zich door volheid, kracht en mout.

Aan de hand van deze omschrijving weet je vast al een beetje waar je voorkeur ligt.

Dan doorloop ik de verschillende zwarte thee producerende landen. Door de smaakprofielen kun je misschien nog beter kiezen:

India Assam: Hier vind je met name de Camelia Sinensis Assamica. Je vind hierin een volle body, mout en kracht. Dit kenmerkt zich ook door astringentie/ wrangheid. De Indiërs voegen kruiden, suiker en melk toe aan deze thee.
Door de losse thee ‘kouder’ te zetten wordt deze vriendelijk

India Darjeeling: Hier zijn de 2 verschillende theeplanten aangeplant waardoor verschillende subvarieteiten zijn ontstaan.
De thee hier wisselt in smaak naar aanleiding van de tijd van het jaar waarin geplukt wordt en kenmerkt zich van van bloemig tot zoet en vol.

Sri Lanka: Hier vind je veel verschillende regio’s, van laag- naar hoogland waardoor de thee ook in smaak verschilt. De smaakkenmerken die je hier tegenkomt zijn: van vol moutig naar bloemig en zoet, je kunt er smaaktonen in terug vinden van roos, citrus en eucalyptus.
Thee in Sri Lanka wordt ook wel gedronken met een schijfje citroen of een plakje gember.

China: Hier komen de mooie zachte, zoete theeën vandaan, met name uit Yunnan en Fujian. Denk hierbij aan Hong Cha Bi Luo (604) Yunnan Gold (609) Jin Jun Mei (608.1) Fruity Lapsang (612).. Deze theeën zijn als zacht zoet van zichzelf en als je ze met 80 graden zet, helemaal lekker!

In Nepal produceren ze ook prachtige zwarte thee op de Chinese manier verwerkt, de theesmaken komen dan ook erg overeen. Nepal Himalaya Imperial Black (657)

MyanmarLaos, en Vietnam passen ook in deze smaak eigenschappen (van China)

Afrika (Malawi): Hier wordt heel veel thee verbouwd, veel lage kwaliteit voor de theezakjes productie. Ook is het een land waar specialty thee in opkomst is. Satemwa Tea Estate is zo’n theetuin. Er wordt veel geexperimenteerd met productie methoden en er zijn echt pareltjes ontstaan!
Vol, complex, en een prachtig rode infusie kleur.

Er zijn veel andere landen die ook prachtige zwarte thee produceren, lokaal zijn ze van oorsprong geen zwarte thee producerende landen. Denk dan aan Japan (groende thee) en Taiwan (oolong).

Ik ben vast veel vergeten maar wil je advies?
Bel of app me gewoon, dan zoeken we samen naar een voor jou passende thee!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *