Thee in Afghanistan

Kahwa, thee…

Kahwah is een traditionele bereiding van groene thee (Camellia sinensis) die wordt gedronken in Afghanistan, Pakistan, sommige regio’s van Centraal-Azië en in Noord-India

De thee wordt gemaakt door groene theebladeren te koken met saffraan, kaneel, kardemompeulen, peper of gember en af en toe rozen om een lekker aroma toe te voegen. Over het algemeen wordt de thee geserveerd met suiker of honing en gemalen noten (meestal amandelen of walnoten). Elke familie heeft zo zijn eigen recept.
De thee wordt meestal gemaakt in een Samovar (sterke thee, aangelengd met heet water)

Afghanistan importeert per hoofd van de bevolking wereldwijd de meeste thee!, ongeveer 5 kilo per persoon, dat is zo’n 1500 koppen thee per jaar!
Dit geeft wel aan hoe belangrijk thee is in Afghanistan.

In Afghanistan staat gastvrijheid voorop. Het is zo belangrijk dat je eten en drinken geeft aan de gasten en ze worden geserveerd tot je aangeeft dat je echt niet meer kan…

Een makkelijk recept om zelf Kahwa te maken

1. Zet alle kruiden klaar voordat je kahwa gaat maken. Je hebt nodig:
een 1/2 kaneelstokje (gebruik geen cassia kaneel, maar echte)
2 groene kardemom peulen,
2 kruidnagels,
5 tot 6 gedroogde rozenblaadjes nodig (1-2 rozenknoppen)
eventueel 10 tot 12 draadjes saffraan.

2. Doe de kaneel, kruidnagel en groene kardemom in een vijzel. Plet ze lichtjes.
3. Snijd 4 tot 5 amandelen in dunne plakjes. Amandelen kunnen ook in de vijzel worden geplet. Je kunt ook 2 tot 3 walnoten gebruiken in plaats van amandelen – hak ze fijn en voeg toe. Eventueel kun je de amandelen afspoelen voordat je ze gaat snijden.

Kahwa-thee maken

4. Neem in een pan 2 kopjes water. Zet de pan op het fornuis op middelhoog vuur
5. Voeg de licht geplette kruiden toe aan het water
6. Voeg 5 tot 6 gedroogde rozenblaadjes toe. (Je kunt rozenblaadjes ook weg laten)
7. Voeg 2 eetlepels suiker toe of voeg naar smaak toe.
8. Laat het water zachtjes koken op een middelhoog vuur.
9. Schakel de vlam uit. Zet de pan op het aanrecht in de keuken om af te koelen tot ongeveer 80 graden.
Voeg 1-2 theelepels groene thee toe. 
10. Bedek de pan met deksel en trek de thee 2 tot 3 minuten in het water.
11. Giet na 2 tot 3 minuten kahwa-thee in kleine kopjes met behulp van een theezeefje.
12. Voeg 3 tot 4 saffraandraadjes en gesneden amandelen toe aan elk kopje, roer en geniet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *