Witte thee

Witte thee krijgt tegenwoordig meer aandacht maar weet je ook wat witte thee is?

We kennen waarschijnlijk allemaal de reclame van Pickwick dat de Chinese theepluksters naar buiten gaan met hun gouden schaar en witte handschoenen om deze thee te oogsten. Prachtig gedaan en het geeft meteen de exclusiviteit aan van dit prachtige product!

https://www.teainmotion.nl/winkel/160-kenia-kericho-tips/

Witte thee heet wit omdat de kleur zo licht is door het bewerkingsproces. Deze mooie witte buds (eerste, nog dichte, uitlopers) van de theeplant kunnen in het voorjaar maar 1 keer worden geplukt en worden in de zon gedroogd.

Waarom is deze thee zo kostbaar? Je kunt je vast wel voorstellen hoe ontzettend veel van deze delicate bladpuntjes er geplukt moeten worden door mensenhanden voor er een kilo thee in een mandje zit!

Dat het productieproces zo simpel lijkt (alleen drogen in de zon) maakt dit het toch echt vakwerk! Tijdens het droogproces komt er een chemische reactie op gang waardoor de prachtige delicate smaak ontstaat waarin we zoet, sappig steenfruit en zachte honingtonen herkennen.

De buds moeten worden geplukt op het moment dat ze volledig zijn ontwikkeld maar voor het moment dat ze open gaan en blaadjes worden, een tijdsvak van krap 2 dagen. Als het weer niet optimaal is, ontstaan er problemen.

Als de buds geplukt worden als het geregend heeft, zal dit resulteren in een te lang droogproces waardoor de thee niet volledig in smaak kan ontwikkelen en is dan eigenlijk waardeloos. Als de blaadjes te snel droog worden, kan dit in uitdroging resulteren waardoor de smaak verloren gaat, ook kwalitatief geen hoogwaardige thee meer! Als de blaadjes onderweg naar de ‘fabriek’ gekneusd worden door transport of wanneer dit te lang duurt, gaan de blaadjes oxideren door bladsap wat in aanraking komt met zuurstof. Dat resulteert in een andere smaak, ook niet meer verkoopbaar.

https://www.teainmotion.nl/winkel/121-china-bai-mu-dan-bio-first-grade-25-gram/

Omdat witte thee zo kostbaar is, worden er natuurlijk manieren gezocht om deze mooie thee toch te kunnen verkopen, maar voor de gemiddelde consument, een aanvaardbare prijs. Deze witte buds (jongste bladknoppen), gemengd met de eerste twee blaadjes van de plant onder de bud, leveren natuurlijk veel meer volume op en minder plukwerk. Ook deze thee moet zorgvuldig worden geplukt en verwerkt, anders ontstaan dezelfde problemen als met de buds. Deze thee wordt vaak in de fabriek nog een beetje machinaal gedroogd/geroosterd omdat blaadjes sneller de neiging tot oxidatie hebben doordat ze sneller kneuzen en we niet willen dat ze te bruin kleuren.

Lage kwaliteiten witte theesoorten worden gekenmerkt door theeproducerende landen waar vaak en veel geplukt kan worden (altijd handgepluk en two leaves and a bud) omdat thee daar snel groeit en het hele jaar door, omdat er vrijwel geen seizoenen zijn. Je kunt je voorstellen dat deze blaadjes niet de kans krijgen om veel smaak te ontwikkelen door de snelle groei. Ze zijn dan ook erg geschikt om aroma’s aan toe te voegen. Je zult geen kwalitatief goede witte thee vinden waar een smaakje aan toegevoegd is.

Hoe zit dat dan met witte thee in theezakjes?

In theezakjes zit geen slechte thee, niet van de vloer geveegd, maar dezelfde kwaliteit waar ook de betere thee van gemaakt wordt. Deze thee wordt ook als two leaves and a bud met de hand geplukt. Na drogen wordt de thee gebroken om geschikt te zijn voor theezakjes. Als consument verwachten we immers van een theezakje dat hij binnen 20 seconden kleur en smaak geeft. Dat kan niet bij een volledig theeblad. Die heeft minuten nodig!

Is thee in theezakjes oud?

Theezakjes thee is wereldwijd de meest gekochte thee. De omloopsnelheid van thee in theezakjes ligt zo hoog dat de thee geen kans krijgt om oud te worden. Kijk maar in onze supermarkten. Daar ligt de vraag van de consument.

Let dan ook zeker op als je thee koopt bij thee(web)winkels. Als thee daar te lang staat, zonder omloopsnelheid, heb je eerder kans op oude thee. Thee gaat niet over datum, maar verliest smaak, zeker als er een plastic venster in een zakje zit.

Is thee in theezakjes vies?

Nee, natuurlijk niet! Leveranciers van theezakjes weten als de beste wat wij als consumenten lekker vinden en zorgen er dan ook wel voor dat de smaken goed zijn.

Kan het beter?

Houd je van wijn uit de supermarkt of koop je liever wijn bij de slijter of je favoriete wijngaard? Dat is per persoon verschillend. Als je op zoek gaat naar de mooie, delicate smaak van witte thee, dan vind je deze niet in de supermarkt, maar is het leuk om je horizon te verbreden. Voor iedereen is er iets moois te koop in je eigen prijs/ kwaliteit verhouding!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *