Smaakjes thee?

Mensen vragen me vaak: “welke smaakjes thee verkoop je?”
Mijn antwoord is dan vaak: “Ik verkoop geen thee met smaakjes….”

Dom, dom, ik verkoop juist thee met heel veel smaak!

Hoe zit dat nou?
Voor thee waaraan smaken worden toegevoegd (meestal chemisch) wordt een theevariëteit gebruikt die razend snel groeit! Er kan soms wel wekelijks geplukt worden. Je kunt je voorstellen dat een gewas wat zo snel groeit niet echt de kans krijgt om mooie smaken te ontwikkelen. Een makkelijke oplossing die erg veel mensen lekker vinden is een aroma toevoegen als smaakversterker. Snel en goedkoop.

Thee met natuur-identieke aroma’s is meestal biologisch en daar worden de aroma’s uit de natuur aan toegevoegd om een smaak te geven. Dit hoeven niet per se de aroma’s uit een aardbei te zijn maar deze smaak kan bijvoorbeeld gevormd worden uit de bast van een boom!
Dit proces is al wat kostbaarder..

Heb je thee met de natuurlijke, originele geuren zoals de Bergamotvrucht uit Calabrië (in bv Earl Grey) of de Jasmijnbloesem uit Azië, dan kun je je voorstellen dat dit een bewerkelijk proces is waarin heel wat tijd zit.

De thee die je koopt in mijn webwinkel kent geen toegevoegde aroma’s (niet helemaal waar want ik heb een Jasmijn en een Earl Grey:-)
De prachtige geuren en smaken worden door de theeplant zelf gevormd!

Hoe het komt dat er dan zo veel verschillende soorten thee zijn met elk een andere smaak en geur?

Je weet dat er heel veel soorten appels zijn, (Granny Smith, Elstar, Jonagold, Pink Lady enz..) die groeien ook allemaal aan een andere variëteit boom. Dezelfde appel gegroeid in Nederland zal anders smaken dan dezelfde appel gegroeid in Oostenrijk
Zo is dat ook met thee. Bodem, hoogte, luchtvochtigheid, hoeveelheid neerslag….
Allemaal redenen om een theeplant (of appel) een andere smaak en geur te geven!

Hoe trager een plant groeit (hoe hoger, hoe kouder, hoe trager in groei) hoe meer smaak hij verzamelt.
Sommige theesoorten kunnen maar 1x per jaar worden geplukt!
Andere theesoorten worden meestal 2 of 3x per jaar geoogst vól smaak!

Kun je van elke theeplant alle klassen thee maken? We hebben er 6! Witte thee, groen, geel, zwart, oolong en post gefermenteerd.

Het wordt vaak gezegd maar is een beetje kort door de bocht!

Je kunt van elke theeplant alle 6 klassen thee maken maar dan moet je de authentieke smaken van de thee wel los laten. Elke theeplant heeft bepaalde eigenschappen waardoor je er het best een groene of zwarte thee van kunt maken. De groene thee plant heeft bijvoorbeeld een eigenschap om traag te oxideren. Dat wil je niet voor zwarte thee want die moet juist oxideren. Zwarte thee maken van deze theeplant zou dan veel te lang duren en dat gaat ten koste van smaak.

De structuur van een Oolong variant is bijvoorbeeld veel taaier dan van een groene thee. Om hier van een groene thee te maken zou je veel te lang moeten rollen waardoor waardevolle smaken verloren zouden gaan….

Een theeboer moet daardoor heel goed bedenken wat voor thee hij wil maken om de juiste planten aan te planten. Ook hier spelen weer klimaat en bodem een grote rol want niet elke plant voelt zich thuis op elke plek in de wereld.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “Smaakjes thee?

  1. Co Buis zegt:

    Een heel mooi en duidelijk artikel. Thee kan heel bijzonder zijn, ook de juiste manier van thee zetten is belangrijk om de smaak van thee volledig tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *