Tea & Foodpairing

Tea & Food Pairing

We drinken vrijwel allemaal wel eens thee bij het ontbijt, maar wist je dat er veel meer mogelijkheden zijn om thee bij eten te combineren?

Wijn en spijs is zo’n bekende combinatie waar we allemaal wel moeite voor doen om een mooie samenhang te zoeken voor bij ons diner, en ook allemaal wel regelmatig doen.

Bij thee is het nog echt niet ingeburgerd om thee bij een diner te schenken, maar dat laat mooie kansen liggen.

In een Wijn spijs cursus die ik een paar jaar geleden volgde, werd dat erg duidelijk. Er zaten ervaren wijn-sommeliers bij, die ronduit toegaven dat een thee combinatie bij sommige gerechten mooier uit kwam dan wijn! Wijn wordt op minder temperaturen geserveerd.

Thee kan van heet tot ijskoud een mogelijkheid zijn en biedt daardoor nog een veel breder scala aan mogelijkheden!

In deze blog ga ik je er wat meer over vertellen en kun je makkelijker zelf bepalen welke thee je bij jou diner serveert!

Zwarte thee heeft als kenmerken in grote lijnen: rijke geuren, volle smaken, oranje tot donker amber bruine kleur Gerechten waar zwarte thee bij zal passen zijn: Vlees, kruidige gerechten, eier gerechten, crémige desserts, vis, Chinese keuken, Italiaanse keuken, Indiase keuken, gerechten met een hoog smaakvolume, gerookte zalm, kip, desserts met citroen, ontbijt, chocolade. TIP: Zwarte thee uit Assam op 100 graden gezet, combineert verrassend mooi met appeltaart en pepernoten.

Witte thee wordt gekenmerkt door: subtiele smaken en geur, lichte infusie Gerechten waar witte thee mooi bij kan passen zijn: witte rijst, pasta, witte sauzen. Witte thee is bijzonder in thee spijs combinaties want hij kan soms heel verrassend uit de hoek komen. Zo kan white thee op 100 graden gezet met een wat langere trektijd, heel mooi zijn bij gerechten met een hoog smaak volume als knoflook puree of pittige worst. Ook kan witte thee goed gebruikt worden tussen gerechten. Het reinigt heel mooi je smaakpallet voor een volgende gang.

Groene thee kenmerkt zich door: subtiele smaken, grassig aroma, zacht geel / groene kleur. Waar kies je groene thee bij?: groene salades, zeevruchten, rijstgerechten, meloen, kip, Aziatische gerechten en gerechten uit het Midden Oosten.

Oolong: Complexe geuren en een volle smaak Wordt prachtig gedronken bij: schelpdier gerechten, kreeft, desserts, eend, gegrild vlees, vers fruit

Post gefermenteerde thee (cooked Pu-Er) kenmerkt zich door:  donkere volle kleur en volle, rijke, zachte aardse smaak. Dit gaat mooi bij volle, zoete desserts, vleesgerechten, vette gerechten en frituur. Ook volle olie achtige fruitsoorten als mango combineren mooi. Experimenteer altijd vooraf hoe je thee zal smaken bij je gerecht. Van 1 theesoort zijn zoveel gradaties te koop dat je soms even moet spelen met de watertemperatuur en de trektijd voor een wauw effect!

Denk er ook aan dat je de thee iets hoger doseert om het smaakvolume ten opzichte van je gerecht te verhogen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.