Meer met Matcha

Matcha!

Wat is Matcha eigenlijk?

Matcha is poederthee, dat wil zegen dat het hele blad, zonder bladnerven in deze poeder is vermalen. De gestoomde, gedroogde en vermalen theeblaadjes, waar de bladnerven uit gehaald zijn, heten Tencha. Dit kan van verschillende groene thee variëteiten komen. De thee wordt overschaduwd waardoor de smaak zoeter wordt door de ontwikkeling van extra bladgroen in het donker. Zodra de Tencha vermalen is heet deze Matcha! Aan Matcha worden veel goede gezondheidsaspecten toegewezen.

Duurdere Matcha is jammer om te gebruiken met koken/bakken maar de lagere ‘culinary’ kwaliteit is hiervoor prima geschikt!

Hier laat ik je 2 recepten zien die leuk en snel te maken zijn met Culinary Matcha:

Matcha dadelfudge

200 gram dadels zonder pit
25 gram geraspte kokos
25 gram gehakte pistachenoten
25 gram walnoten
25 gram pecanoten
1 theelepel olie (ik heb hazelnootolie gebruikt)
Matcha

Bakpapier

Meng de ingrediënten in de blender, behalve de Matcha en pistache noten.

Strijk uit op bakpapier en bewaar een uur in de koelkast of 15 minuten in de vriezer zodat je de plak makkelijk kunt snijden.

Snijd de plak in stukjes en bestrooi met de Matcha en pistachenoten!

 

 

Matcha Cookies

240 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel Matcha for cooking
170 gram ongezouten boter (zacht)
130 gram poedersuiker
Snuf zout
2 eieren
50 gram witte chocolade
Bakpapier
 
Meng in een kom de boter met suiker en het zout en mix tot een romige massa.
Voeg het bakmeel toe en klop tot een samenhangend deeg
Voeg de eieren toe en mix tot ze zijn opgenomen.
Voeg de Matcha toe en mix tot een mooi groen geheel.
Meng de chocolade met de hand door het deeg (of mixer met deeghaken)
Rol het deeg tot rollen van ongeveer 4cm dik en laat ze 2 uur rusten in de koelkast onder folie. (Als je de rollen in een bedje rijst legt, behouden ze hun ronde vorm)
Verwarm de oven voor tot 175 graden
Snijd plakjes van ongeveer 1cm dik uit de rol en plaats ze op bakpapier op een bakblik, houd er 2-3cm ruimte tussen.
Bak ze 10-15 minuten tot de randjes beginnen te verkleuren. Niet te lang, je wilt geen bruine cookies!
 
Het ongebakken deeg is in de vriezer zo’n 2 maanden houdbaar

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *