Water ?!

Water en thee, waarom is deze combinatie zo belangrijk?

Water is de bron van alle leven, wij bestaan grotendeels uit water en we zijn afhankelijk van water. Ons drinkwater wordt door de waterleidingmaatschappijen zodanig gezuiverd dat het niet alleen veilig is om te drinken, maar het hoort ook tot de beste kraanwaters ter wereld. Thee bestaat voor 99% uit water dus er is wel iets te vertellen over de kwaliteit van thee als je water een mooie basis vormt. In de thee producerende landen vertelt men altijd dat de thee het best gezet kan worden van het water uit de bron bij de theevelden. Dat is best lastig in Nederland! Onze bronnen zijn toch voornamelijk de waterzuiveringsinstallaties in onze provincies. Afhankelijk van de locatie bevat Nederlands leidingwater nog een behoorlijke hoeveelheid kalk en magnesium. Dat beïnvloedt de smaak van water. Hoewel de verschillen niet meer zo extreem zijn als vijftien jaar geleden, zijn ze er nog wel. Met omgekeerde osmose haal je kalk en magnesium uit het water. Een spoelmachine, voorzien van omgekeerde – osmose water voorkomt aanslag, strepen en vlekken die veelal worden veroorzaakt door kalk en magnesium. Als je schoonmaakt met omgekeerde – osmose water, heb je minder zeep en chemicaliën nodig. De methode van omgekeerde osmose houdt 95 tot 99 procent van de opgeloste stoffen in het water tegen, zoals opgeloste mineralen, organische stoffen, metalen en bacteriën. Moleculen groter dan water passen niet door de gaatjes van het membraan. Gas zoals zuurstof (O₂) kan wel door de gaatjes en kan dus niet verwijderd worden door omgekeerde osmose. Je hebt ongeveer drie liter water nodig om een liter omgekeerde – osmose water te krijgen. Het is dus niet bepaald een zuinige methode, maar altijd nog duurzamer dan flessenwater.

Perfect theewater, bestaat dat?

Voor thee streef je naar water wat zo neutraal mogelijk is, met zo min mogelijk kalk en magnesium. Je Ph waarde ligt zo rond de 7 en de droogrest het liefst minder dan 50mg/ml (het laagje wat in de pan achterblijft als je water laat verdampen) Wat doen Calcium en Magnesium met je thee? Het gaat een reactie aan met de polyfenolen in thee waardoor de kleur van de infusie vertroebelt en de smaak negatief beïnvloed wordt.

Is omgekeerd osmose water dan het best?

Een prachtig heldere kleur, geen ‘scum’ laagje op je thee, schone kopjes zonder aanslag en geen smaakverstoring. Water zonder mineralen, dat klinkt verleidelijk maar mineralen zijn ook geurdragers.   Zonder mineralen zal het prachtige aroma van verschillende theesoorten teniet worden gedaan. Te veel mineralen geven negatieve smaken en aroma’s aan de thee. Het is dus een zoektocht naar jou perfecte water, zoek balans! Probeer mooie Oolongs eens met water waarin wat meer mineralen zitten en zwarte thee met mineraalarm water. Je ziet en proeft de verschillen!
Heb je ook interesse in een Zuiver Water-kraan/-apparatuur (kostprijs € 398), neem dan contact op met Karel Thieme, Zuiver Water-ambassadeur/Theeproever. Hij helpt je graag verder.
E-mail: info@karelthieme.nl – Mobiel: 06-57422704
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *